2008. december 4., csütörtök

PAVLOVA TORTA

Talán az egyik leglaktatóbb, leg édesebb ..legfinomabb torta amit ettem. Fogyókúrásoknak nem ajánlom!

A kívül puhán ropogós, belül selymes lágysággal omlós, friss bogyós gyümölcsökkel és tejszínhabbal töltött finomság ihletője az az Anna Pavlova volt, akit a klasszikus orosz balett legkiemelkedőbb táncosnőjének tartanak. A torta keletkezésének mai napig sem egészen tisztázott körülményei két országhoz Ausztráliához és Új- Zélandhoz is fűződnek.

Hozzávalók:
- 4 tojás fehér,
- 1/2 teáskanál só,
- 2 teáskanál keményitő,
- 25 dkg porcukor,
- 3 teáskanál ecet,-
-30-50 dkg friss gyümölcs (földieper, málna, áfolnya, gránátalma,kivi... ahol kell magozott/szeletelt ),
- 50 ml tejszínhab,
- 1 teáskanál vanilia cukor,
- 2 evőkanál porcukor


Jó tanácsok:
- műanyag habverõ tál-kanál helyett… fém tál és habverõ ajánlatos,
- porcukor… kristály cukorból darálva,
- sütés közben… sütõ ajtajának nyitogatása kerülendõ,
- a felsorolt gyümölcsök sora bõvíthetõ, változtatható,
- a torta gazdagsága fokozható csokoládé öntettel/reszelt csokoládéval,- diszíthetõ menta levéllel/ gyümölcsőktől elütő szinű friss virágokkal.

Az elkészítés módja:
A tojás fehérjét a cukorral folyamatosan adva hozzá a keményítőt és az ecetet (nem lesz a torta savanyú ízű) habbá verem. Előmelegítem (180 – 200 fok) a sütőt. Olajozott sütőlapra, sütő papírt teszek, amire nagytányér alakú méretre rákenem a felvert habot, úgy hogy kerek kosárkát képezzen, aminek pereme magasabb, mint az alja. Csökkentve (100-150 fokra) a sütő hőmérsékletét 1-1 ½ óráig sütöm, ellenőrizve szárítom.

A torta alapot sütés után – ami gyakran megbarnul, kicsit megreped, közepe összeesik, de ez semmit nem von le a torta értékéből – teljesen kihűtöm, rétegezve az elkészített – tejszín, cukor,– vanília habbal és gyümölcsökkel megtöltöm. Oldalát bevonom habbal, az utolsó réteg habot gyümölccsel díszítem.

Nincsenek megjegyzések: