2008. november 3., hétfő

Sokan kérdeztétek

- Igen, itt nem akarnak dolgozni az emberek.
Nem merek általánosítani, mert ez itt csak arra a pár emberre érvényes, akikkel én beszéltem itt, Adelaide-ben.
De, NEM AKARNAK. Sokan, vagyis a többség nyugdíjas. 35-45 évesen. Állami lakásban laknak. Az állami lakás legalább három szobás kertes családi ház. Ami maximum 5-8 éves.

Olyan nyugodtak, hogy ha már valami váratlan dolog történik a kis nyugodt életükben, teljesen kétségbe esnek és menekülnek. Pl., ha már egy társaságban egyszerre hárman beszélünk, akkor ez már olyan zűrzavart okoz nekik, hogy 5 perc után csak annyit mondanak, hogy "el kell mennem bevásárolni". Tehát elmegy és kiszellőzteti a fejét.

Semmit nem akarnak az élettől, csak a megszokott dolgaikat. A reggeli kondi termet, az ebéd utáni alvást, az éjszakai grillezést és semmi többet.
Az állam itt nem hiányt termel, hanem dollár milliókkal zárja az évet. Amiből tudja támogatni az itt élőket.
El sem tudom mondani nektek, hogy milyen hihetetlen dolgokért kapnak itt hihetetlen nagy összegeket az emberek.

- A boltban akkora a választék, hogy ilyennel még soha-soha nem találkoztam. Pl.: mustárból van minimum 23-25 fajta. Ami a típusra vonatkozik. A kiszerelés tekintetében még egyszer ennyi a választási lehetőség.
Minden étel olcsóbb mint nálunk. Itt ha tele rakom a kosarat, maximum 10.e ft-ot fizetek. Ezért az Intersparban, legalább 35-40 e. ft-ot otthagyok.
Az emberek nem szeretnek dolgozni. a munka lehetőség hihetetlen sok. Mindenhova kiírják, hogy keresnek erre-meg arra a munkakörre jelentkezőket.
- Itt sokkal többet keresnek az emberek mint nálunk.

- A pénznek van ÉRTÉKE! Itt, akik nem dolgoznak, azok is sokkal jobb színvonalon élnek, mint nálunk az a pár, ahol mind a ketten "hajtanak".

- MUNKA VAN!
Sok időset látok az utcákon. 40-55-60 éveseket. Fiatalok nagyon kevesen vannak.

- Igen igaz, este a boltban leárazzák a dolgokat. Azért a süteményért, amiért reggel beugrottam és 4,9 dollárt fizettem, most este 20 órakkor 1,2 dollárt kértek. Azt nem tudom miért. Nem függ össze a minőségével. Nem jár le a szavatossága.
És rengeteg-rengeteg ételt leáraznak.

- Igen, mindenkinek tudom javasolni ezt az Országot. Nem is kell, nem is szabad gondolkodni. De az angol kell. Elengedhetetlen. Bár itt úgy is találsz munkát, ha egy kukkot sem beszélsz. Akkor beraknak sorra, vagy valami könnyű munka folyamatra. És ebben a munkakörben is annyit fogsz keresni, mint az 5 éve ott dolgozó. Egy dollárral sem fogsz kevesebbet kapni. És ha gyorsabban dolgozol mint a többiek, akkor rád fognak szólni! És a kaja szünetben, meg az összes szünetben, meg kell hogy álljál. Nem dolgozhatsz.

- Sokan kérdeztétek a nyugdíjasokat. Én itt 5-6 emberrel beszéltem. Ők maximum 3-6 évet dolgoztak itt Ausztráliában. Többségében gyári betanitott munkát, mert a nyelvet sem tudták.
Jelenleg a családi házuk amiben élnek minimum 2-3 szobás, kertes. Az állam fizeti a rezsi költségeket, csak egy minimális díjat fizetnek a villenyra. A vizért nem is kell fizetniük. Az állam a nyugdíjukból vonja le a rezsi költségeket és azt a jelképes öszeget, amit a ház bérletéért kér.
Így miután levonnak minden költséget, PONTOS számitásaim alapján 145.000,- Ft-nak megfelelő összeg marad a kezükbe. (ez volt a bartánaik közül a legalacsonyabb össszeg). Ezt csak magára költi, ételre, utazásra stb.
Itt vannak olyan helyek, ahova bemesz és két nagy táskával kapsz ingyen konzerveket, lekvárt, húsokat stb. Vannak olyan helyek, ahol főtt ételt ehetsz minden nap ingyen..
Erről ennyit.

Nincsenek megjegyzések: